fbpx

En miniguide til namdalen

Å kjenne at «her vil æ bo» handler ikke bare om å finne det riktige huset eller leiligheten.

Foto: Janne Hammarsø
Foto: Janne Hammarsø

Det handler om naboene, om skogen bak huset, lekeplassen like ved, folkene du møter på butikken. Alt rundt som får et sted til å føles som en heim.

Her har vi samlet noen av de mange kvalitetene Namdalen byr på.

Næring og arbeidsplasser

Med mye industri, primærnæringer og kunnskapsbedrifter, kan Namdalen by på et bredt spekter av arbeidsplasser. Mange jobber er knyttet til det administrative senteret Namsos. Denne byen har også et større sykehus, variert handel og spesialiserte bedrifter.

Nærøysund er landets største kommune på havbruk, og også fiskeri og foredling er viktige næringer. Kommunesenteret Rørvik er Trøndelagskystens største fiskerihavn, og her finnes rederier, skipsverft og annen aktivitet knyttet til fiskeriene og havbruket.

Men ikke alle Namdalingene bor i kommunene Namsos og Nærøysund. Når du blar deg igjennom de mange annonsene i Facebookgruppa "Jobb i Namdalen" vil du også se at det er mange solide bedrifter spredd ut over hele distriktet.

En næringsklynge som kan trekkes fram er Skogmo industripark i Overhalla kommune som samlet omsetter for tre milliarder kroner. De 60 bedriftene i dette ledende industri- og utviklingsmiljøet har rundt 850 ansatte, og her søkes det stadig etter mer arbeidskraft.

Utdanning

I dette langstrakte distriktet er det mange store og små barne- og ungdomsskoler. Her er det også flere videregående skoler som har attraktive, spesialiserte tilbud. Et eksempel er Namdal VGS på Rørvik som har fagtilbud innen fiske og sjøfart, og en maritim fagskole. Og Val VGS tar på seg forskningsoppdrag innen jordbruk og havbruk. Nord universitets avdeling i Namsos har studier i farmasi, vernepleie, sykepleie og psykisk helsearbeid

Foto: Janne Hammarsø
Foto: Janne Hammarsø
Foto: Janne Hammarsø
Foto: Janne Hammarsø

Kultur

Namsos ble i sin sid grunnlagt på trelasten. Du kan få et innblikk i hvor viktig denne industrien var for distriktet på Norsk Sagbruksmuseum. På Kunstmuseet Nord-Trøndelag i Namsos kan du også se et stort utvalg av kunsten til Overhallas store sønn Johannes Rian, i tillegg til skiftende utstillinger. Med sitt musikkmiljø har også Namsos blitt kjent som rockebyen og fostret storheter som Åge Aleksandersen, Terje Tysland og D.D.E.

Sport og aktivitet

Friidrett og skisport har flest utøvere, og distriktet har også mange gode anlegg for begge deler. Mange steder, som for eksempel Lierne, byr på mange flotte skiløyper i vakker natur. Et trekkplaster er det store alpinanlegget Grong skisenter. Er du derimot mer glad i det våte element, finnes Oasen, Nord-Europas største svømmeanlegg i fjell, i Namsos. Namdalen har mange aktive svømmere. Med sine fjorder, elver og innlandssjøer er det også mulighet for mye annen vannsport, padling og båtliv. Det finnes også mange anlegg for hestesport og golfbaner av høy standard.

Naturopplevelser

Namdalen byr på er stort spekter av naturtyper, og her er det også mange aktører som tilbyr det meste innen naturopplevelser. Ta med familien på natursafari, rafting, beversafari med kano, aktivitetssentre på kysten eller besøk Namsskogan familiepark for å oppleve Norges største samling av nordiske dyr. Store opplevelser får du også på fuglesafariturer på Sklinna naturreservat og i Lierne nasjonalpark med store villmarksområder og mye variert dyreliv. Namdalen er stedet for deg som elsker jakt og fiske. Her er det mange lakseelver og Namsen er en av de beste i Norge. Start gjerne fisketuren med et besøk til Fiskumfossen i Grong som er Nord-Europas lengste laksetrapp. I dette distriktet er det også fine forhold for innlandsfiske og havfiske.

Foto: Janne Hammarsø
Foto: Janne Hammarsø
Foto: Janne Hammarsø
Foto: Janne Hammarsø

Kor vil du bo?