fbpx

En miniguide til Innherred

Å kjenne at «her vil æ bo» handler ikke bare om å finne det riktige huset eller leiligheten.

fredrik_klocke
Det handler om naboene, om skogen bak huset, lekeplassen like ved, folkene du møter på butikken. Alt rundt som får et sted til å føles som en heim.

Innherred er et geografisk stort område og kan by på mange forskjellige kvaliteter. Vi har snakket med noen av de som allerede bor her om hva de synes er viktigst å trekke fram.

Næring og arbeidsplasser

Dette er en region med høy grad av sysselsetting og et svært variert jobbmarked. I tettsteder og byer som Steinkjer, Verdal og Levanger er det mange muligheter innen handel, industri, helse, utdannings- og tjenestetilbud. Her er det også flere større hjørnesteinsbedrifter og ofte er de i beit for folk. Særlig de som trenger spesielle kvalifikasjoner har utfordringer med å få tak i nok kvalifisert arbeidskraft. Det er dermed gode muligheter for spennende jobber i regionen.

Skogbruk og jordbruk er også veldig viktige, og ikke minst næringer knyttet til foredling av råvarene. Eksempler er Inn Tre AS på Steinkjer, kjøttforedling på Nortura Steinkjer, Aker Verdal og Papirfabrikken på Skogn.

heidi_fossland_lite
Steinkjer

Skole og aktiviteter for barn 

Mære landbruksskole tilbyr naturbruk egne fag for elever med gode bedriftsideer som vil starte opp noe eget. Nord universitet har campus i Steinkjer, Levanger og Stjørdal. Levanger er særlig kjent for sin lærer- og sykepleierutdanning.

Idretten

Breddeidretten er svært aktiv i regionen og det er et variert tilbud i ulike idretter, som for eksempel fotball, friidrett og vinteridrett. Steinkjer videregående skole har egen idrettslinje med spesialisering innen fotball, friidrett, ski m.m. Guldbergaunet byr på egen friidrettshall, flere fotballbaner samt at det er vedtatt å oppføre en fullverdig fotballhall med internasjonale mål. På Steinkjer skistadion samt Henningvola kan man benytte seg av flotte oppkjørte skiløyper; og de er begge bare om lag 10 minutter unna Steinkjer sentrum.

Ønsker man å fortsette med idrettsfag som kan man ta dette som universitetsfag i Levanger. Her er det også et godt miljø for håndball, og byen har en satsningsklubb for unge talenter i hele Trøndelag.

marius_tandberg_lite
kyle_alessandrojpg_lite

Naturopplevelser

Innherred byr på mangfoldige naturopplevelser og mange ulike naturtyper. Det er bare et par timers kjøretur mellom en levende kystkultur til inngangen til Blåfjella og Skjækerfjella nasjonalpark. Alt er innen rekkevidde, enten du vil fiske i Trondheimsfjorden, i lakseelva eller ørret i ett av de flere hundre fiskevannene. Familien kan koble av sammen på villmarksleir, dra på padletur og kjøre hundespann.

Ting å gjøre

Når du får slekta på besøk for å se på din nye bolig, kan dere ta turen Stiklestad og få fortalt historien om Olav den Hellige. Eller besøke noen av de noen mange andre museene, historiske stedene og severdighetene som finnes her. Du kan for eksempel roe ned svigers med en tur langs Den Gylne Omvei på Inderøy, en reise gjennom kunst- og matopplevelser i et flott kulturlandskap. Her har aktører samlet sine tilbud under en merkelapp, men denne ruta er i grunn typisk for hele regionen. Om du har øynene med deg finner du kultur, underholdning og mattilbud rundt hver enda sving, perfekt for små utflukter i helgene. Ikke minst når det gjelder lokale råvarer og spisesteder er Innherred blant de fremste i både kvalitet og utvalg.

 

Festivaler og kultur

Det er også en region der det hele tiden skjer noe, og aktivitetene er spredd ut over hele Innherred. Eksempler du kanskje har hørt om fra før er Steinkjerfestivalen, Sodd-Jazz på Inderøy Steinkjermartnan, Olsokdagene på Stiklestad, Marsimartnan på Levanger, Vikingfestivalen Barnas Vikingdager på Egge og Vømmølfestivalen på Verdal. Pilegrimsleden bringer hvert år besøkende fra fjern og nær til Innherred. I tillegg arrangeres en rekke festivaler med historisk preg.

Det kan nevnes at Steinkjer skal det nå bygges et nytt kulturhus på ca. 9000 kvm. som skal huse bibliotek og folkeverksted, kino, storsal, lille sal, digitalt visningsrom/Steinkaret, galleri, Egge museum og restaurant.

Kor vil du bo?