fbpx
Hagen på Holtaunet har flere ulike sitteplasser. Plattingen under det store treet ble bygd i fjor, og paret holder på å plante ulike busker rundt. (Foto: Lena Johnsen)

Trives best ute

Tekst og foto: Lena Johnsen

 Når man skal velge bolig er det mange som er opptatt av interiør, kvadratmeter og planløsning. Men for John og Beathe Fornes var uterområdet det aller viktigste. De trives best utendørs, og i hagestua.

– Vi er vel kanskje litt over gjennomsnittet hageinteresserte ja, ler John. Sammen med kona Beathe bor han på Kringla, på plassen de kaller «Holtaunet». Her sto det i sin tid en gammel forfallen gård, men paret så potensialet i plassen og bygde nytt hus. – Vi startet i det må med å rydde tomta og plante rundt huset, og utvidet gradvis hagen til det vi har i dag, sier paret som nå har mellom 350 - 400 busker og trær og hele 1400 stauder i hagen sin. – Noen samler på frimerker. Vi samler på stauder!

En livsstil
Paret tilbringer mer tid utendørs enn innendørs, spesielt på sommerhalvåret. – Vi starter utesesongen rundt påsketider, sier John som har bygd en gapahuk, pergola og grillplass øverst på tomta. Etterhvert bygde paret en hagestue, som også har rom for nyttevekster slik som tomater, chili og ulike urter. – Her sitter vi året rundt. Vi har fått installert vedovn, så her lider vi ingen nød selv om det er minusgrader ute, sier Beathe og forteller at de feirer nyttårsaften inne i hagestua.

Bygg opp uterommet
I  følge  ekteparet Fornes  kan man  tenke  på  hagen  som  et  hus.  – Du  lager  gulv,  vegger og tak.  Gulvet  kan  være  plen,  platting,  grus  eller  steinheller.  Veggene busker, hekker  eller  høye stauder. Taket kan være trær eller pergola. Vi har bygd opp flere skjermvegger som plantene kan klatre i.  Man kommer langt med litt kreativt gjenbruk, sier Beathe og viser frem en vegg laget av armeringsjern og hesjestaurer. I hagen har de flere soner, med ulik beplantning og bruksområder.

– Vi liker at man kan gå rundt i hagen, og stadig oppdage noe nytt. Vi er ikke opptatt av at alt skal være striglet. Dette er ingen prydhage, sier Beathe bestemt.

Får besøk fra hele fylket
Hagen på Holtaunet har etterhvert blir kjent i hagemiljøet. John og Beathe har de siste årene fått stadig flere besøkende, og paret bestemte seg tidlig for å ønske gjestene velkommen. – Vi synes bare det er artig at folk vil se hagen vår, men vi ønsker gjerne å være hjemme når folk kommer innom, ler John. Han forteller at de i de tre siste årene har arrangert plantemarked i hagen.  – Det første året kom det 500 stykker. Vi fikk litt bakoversveis for å si det sånn, smiler han. Paret forteller at de tar dette som et tegn på at mange har interesse for hage og uterom. – Noen har hytte, og  andre har hage. Vi trives i allefall best med fingrene i jorda!

Hagen består av flere «rom», ofte med en egen inngang. (Foto: Lena Johnsen)
Over alt i hagen finner vi kreativt gjenbruk. Slik som disse kannene med blodbeger i.  (Foto: Lena Johnsen)
- Nå er det naturlige elementer som gjelder, forteller Dina. Fargespekteret er i varme, naturlige farger, som blått, jordfarger og duse rødtoner.
- Nå er det naturlige elementer som gjelder, forteller Dina. Fargespekteret er i varme, naturlige farger, som blått, jordfarger og duse rødtoner.

Lek med naturlige elementer

- Det viktigste når du skal innrede boligen din, er at du må kjenne på hva du selv liker. Ikke tenk på hva naboen har eller hva som er trendy, sier interiørdesigner Dina Beate Werstad.

Interiøret skal være behagelig. Komfort har blitt moderne, i form av stoff, materiale, utforming og farger.

- Nå er det naturlige elementer som gjelder, forteller Dina. Fargespekteret er i varme, naturlige farger, som blått, jordfarger og duse rødtoner. Vi tørr å leke mer med mønstre og materialer, som mønstret tapet eller flis i fiskebeinsmønster.

Vi mikser materialer. Røft og hardt, som mikrosement, mot mykt, som ull, lin, skinn og velur.

– Velur blir også i kontrast med de naturlige elementene. Dette gir et eksklusivt uttrykk, samtidig som det faktisk er veldig lett å rengjøre, utdyper Werstad.

Interiøret har organiske former, som runde vaser og møblement som flyter i formene. Grønne planter, kunstige eller ekte, er i vinden, nesten som en innendørs jungel.

– Vi har blitt mer miljøbevisst, sier hun. – Vi har stort sett for lav luftfuktighet hjemme, og plantene hjelper på dette.

Andre tips for å øke luftfuktigheten er vanndamp. – Tørk klærne dine på stua, istedenfor i trommelen. En gang i blant kan du bruke litt mer vann når du vasker golvet eller ikke bruk kjøkkenvifta når du lager mat, forklarer hun. Interiør i treverk er også blitt mer trendy.  Dette hjelper også på inneklima.

Gjenbruk har også blitt moderne. – Det er enkelt å gjøre dette selv, smiler Dina. – Gi et gammelt bord nytt liv ved hjelp av et malingsstrøk eller kontaktplast og nye ben.

Dina Beate Werstad fra Dinas Interiør
Dina Beate Werstad fra Dinas Interiør