fbpx

Dette er årets farge

I over 20 år har årets farge av Pantone påvirket produktutvikling og kjøpsbeslutning i flere bransjer, inkludert mote, møbler, interiør, industriell design og grafiske utforminger. I 2020 er årets farge klassisk blå.

Blå er en rolig fargetone som reflekterer pålitelighet, troverdighet, sikkerhet og ansvarlig. Blått er den fargen som har flest fargenyanser, og selv om den er i den kalde siden av fargeskalaen så kan den i de riktige nyansene også oppleves som varm. Blått er for eksempel nydelig på tapet. Det gir et mykt og varmt uttrykk i rommet og passer godt på for eksempel soverommet. Fargen er allsidig og man fint gjentas i rommet i form av detaljer.

Blått er en allsidig farge som man fint kan gjentas i rommet i form av detaljer. Bildet er lånt fra canva.com

 

 

 

Slik beskrives årets farge av Leatrice Eiseman, administrerende direktør i Pantone fargeinstitutt:

«Vi lever i en tid som krever tillit og tro. Er det denne typen konstans og selvtillit som kommer til uttrykk ved PANTONE 19-4052 klassisk blå, en solid og pålitelig blå fargetone vi alltid kan stole på. Gjennomsatt av en dyp resonans gir klassisk blå et forankringsfundament. Klassisk blå, som er en grenseløs blå stemningsfull av den enorme og uendelige aftenhimmelen, oppfordrer oss til å se utover det åpenbare for å utvide vår tenkning; å utfordre oss til å tenke dypere, øke perspektivet og åpne kommunikasjonsstrømmen»

Valgprosessen av årets farge krever en gjennomtenkt vurdering og trendanalyse. Fargeeksperter ved Pantone Fargeinstitutt leter over hele verden på jakt etter nye fargepåvirkninger. Dette kan inkludere underholdningsindustrien og filmer i produksjon, som reiser kunstsamlinger og nye artister, mote, alle områder av design, populære reisemålene, samt nye livsstil, playstyles og sosioøkonomiske forhold. Påvirkning kan også stamme fra nye teknologier, materialer, teksturer og effekter som påvirker farge, relevante sosiale medieplattformer og til og med kommende sportsbegivenheter som fanger oppmerksomhet over hele verden. (kilde: pantone.com)

Årets farge i 2020 er klassisk blå. Bildet er lånt fra canva.com

Fakta om Pantone:

  • Pantone Inc. ble etablert i 1962 og er lokalisert i USA
  • Firmaet er særlig kjent for sitt fargerefereringssystem Pantone Matching System (PMS)
  • Pantone Inc. har en vifteformet katalog som brukes i trykkerier og av grafiske designere
  • Katalogen har over 1000 farger og oppskrifter på hvordan trykkeriet blander seg fram til like trykkfarger

(kilde: Wikipedia)