fbpx

Trives best ute

Hagen på Holtaunet har flere ulike sitteplasser. Plattingen under det store treet ble bygd i fjor, og paret holder på å plante ulike busker rundt. (Foto: Lena Johnsen)

Når man skal velge bolig er det mange som er opptatt av interiør, kvadratmeter og planløsning. Men for John og Beathe Fornes var uterområdet det aller viktigste. De trives best utendørs, og i hagestua.

– Vi er vel kanskje litt over gjennomsnittet hageinteresserte ja, ler John. Sammen med kona Beathe bor han på Kringla, på plassen de kaller «Holtaunet». Her sto det i sin tid en gammel forfallen gård, men paret så potensialet i plassen og bygde nytt hus. – Vi startet i det må med å rydde tomta og plante rundt huset, og utvidet gradvis hagen til det vi har i dag, sier paret som nå har mellom 350 – 400 busker og trær og hele 1400 stauder i hagen sin. – Noen samler på frimerker. Vi samler på stauder!

En livsstil
Paret tilbringer mer tid utendørs enn innendørs, spesielt på sommerhalvåret. – Vi starter utesesongen rundt påsketider, sier John som har bygd en gapahuk, pergola og grillplass øverst på tomta. Etterhvert bygde paret en hagestue, som også har rom for nyttevekster slik som tomater, chili og ulike urter. – Her sitter vi året rundt. Vi har fått installert vedovn, så her lider vi ingen nød selv om det er minusgrader ute, sier Beathe og forteller at de feirer nyttårsaften inne i hagestua.

Bygg opp uterommet
I  følge  ekteparet Fornes  kan man  tenke  på  hagen  som  et  hus.  – Du  lager  gulv,  vegger og tak.  Gulvet  kan  være  plen,  platting,  grus  eller  steinheller.  Veggene busker, hekker  eller  høye stauder. Taket kan være trær eller pergola. Vi har bygd opp flere skjermvegger som plantene kan klatre i.  Man kommer langt med litt kreativt gjenbruk, sier Beathe og viser frem en vegg laget av armeringsjern og hesjestaurer. I hagen har de flere soner, med ulik beplantning og bruksområder.

– Vi liker at man kan gå rundt i hagen, og stadig oppdage noe nytt. Vi er ikke opptatt av at alt skal være striglet. Dette er ingen prydhage, sier Beathe bestemt.

Får besøk fra hele fylket
Hagen på Holtaunet har etterhvert blir kjent i hagemiljøet. John og Beathe har de siste årene fått stadig flere besøkende, og paret bestemte seg tidlig for å ønske gjestene velkommen. – Vi synes bare det er artig at folk vil se hagen vår, men vi ønsker gjerne å være hjemme når folk kommer innom, ler John. Han forteller at de i de tre siste årene har arrangert plantemarked i hagen.  – Det første året kom det 500 stykker. Vi fikk litt bakoversveis for å si det sånn, smiler han. Paret forteller at de tar dette som et tegn på at mange har interesse for hage og uterom. – Noen har hytte, og  andre har hage. Vi trives i allefall best med fingrene i jorda!

Tekst og foto: Lena Johnsen

 
Over alt i hagen finner vi kreativt gjenbruk. Slik som disse kannene med blodbeger i. (Foto: Lena Johnsen)
Hagen består av flere «rom», ofte med en egen inngang. (Foto: Lena Johnsen)