fbpx

Fra 280 til 80m2

Erik Oksvold trives som plommen i egget i leilighet. – Jeg har kjøpt meg god samvittighet, sier han.

Erik Oksvold ønsket en enklere hverdag, og byttet ut eneboligen med en leilighet.

– Endelig kan jeg kose meg på terrassen med god samvittighet, ler Erik Oksvold mens han setter seg godt til rette i rottingsofen. Solen skinner på Guldbergaunet i dag, og det er på slike dager Oksvold reflekterer over hvordan det var å bo i en enebolig med stor hage. – Det var alltid noe som jeg burde ha gjort. «Jeg burde ha klippet hekken, jeg burde ha beiset et strøk på plattingen, jeg burde…jeg burde.» Jeg føler jeg har tatt fritiden min tilbake, smiler han.

 

Oksvold forteller at det var en lang prosess å bestemme seg for å selge eneboligen, å flytte til en leilighet på 80 kvadrat. – Tanken måtte modnes litt, ja. Da jeg først bestemte meg, gikk det fort. Jeg måtte jo kvitte meg med en del møbler og ting fra huset, som jeg ikke fikk plass til i leiligheten, og underveis kjente jeg på frihetsfølelsen mer og mer, sier han og legger til at å bo i leilighet passer bedre for livsstilen hans. – Jeg er mye ute å reiser, og synes det er godt å slippe å bekymre meg for snømåking eller plenklipping når jeg er bortreist!

Selveier eller borettslag?

– Leilighetskjøpere er opptatt av beliggenhet og ikke minst enkelhet i form av heis, parkering, vaktmestertjenester, parkering. Mange ønsker å bruke tiden til andre ting enn vedlikehold og plenklipping, og bytter fra enebolig til leilighet nettopp på grunn av at de ønsker å slippe slike oppgaver, sier eiendomsmegler MNEF Øyvind Krogstad i Boli. I praksis er det slik at de som er på boligjakt først og fremst tenker på pris og beliggenhet, og ikke eierformen på objektet. I følge Krogstad er det fordeler og ulemper med begge eierformene, noe man må ha et bevisst forhold til når man skal kjøpe leilighet.

Kjøper du bolig i et borettslag eier du en andel i borettslaget, og får enerett til bruk av din bolig. Kjøpesummen består av et innskudd pluss andel fellesgjeld. Størrelsen på andel gjeld har betydning for størrelsen på husleien.– Du må forholde deg til borettslagets husordensregler og vedtekter, som blant annet kan innebære restriksjoner knyttet til husdyrhold, utleie, påbygg og andre endringer. Ved kjøp av borettslag slipper du å betale 2,5% av kjøpesummen i dokumentavgift, forklarer megleren. Han anbefaler at de som ønsker å kjøpe seg inn i et borettslag bør sjekke vedtektene nøye og se om det borettslagets medlemmer eller medlemmer av boligbyggelaget har forkjøpsrett på boligen du ønsker å kjøpe.

– Borettslagets eller boligbyggelagets medlemmer kan ha rett til å tre inn i høyeste bud, forklarer han.

Kjøper du selveierleilighet så eier du boligen selv, med de rettigheter og plikter det innebærer. Du kan pantsette den, leie ut eller pusse opp uten å innhente tillatelse fra noen. – Du betaler alle boligrelaterte utgifter selv, blant annet kommunale avgifter, forsikring og kostnader til vedlikehold og oppgradering. Ved kjøp av selveierleilighet må du ta høyde for at du må betale 2,5% av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, sier Krokstad og legger til at man uansett eieform alltid bør ta høyde for fremtidige felles oppgraderinger av som for eksempel fasadeendringer, bytte av tak og vinduer, vedlikehold av heis og fellesarealer.

– Det er ofte totalprisen, beliggenheten og de månedlige fellesutgiftene mer enn eierformen som avgjør beslutningen om valg av selveier eller borettslag, avslutter Krogstad.

Tekst og foto: Lena Johnsen